ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:

Ο σχεδιασμός ενός προγράμματος και η δημιουργία μιας εφαρμογής όπου με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σκοπό θα έχει την αναγνώριση, ταξινόμηση, κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση καρκινικών ευρημάτων σε δείγματα ιστολογικών εξετάσεων. Η ωρίμανση και η συσσωρευμένη γνώση καθιστούν εφικτό ένα τέτοιο Έργο.
Η εκπαίδευση του προγράμματος και η επιλογή των βέλτιστων μοντέλων Τ.Ν. για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού.
Η εφαρμογή του προγράμματος για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα στόχος του Έργου είναι η δημιουργία εφαρμογής αναφορικά με τον καρκίνο του θυρεοειδούς και του προστάτη. Η επιλογή των τύπων καρκίνου που αναπτύσσονται στα συγκεκριμένα όργανα, πέραν του στατιστικού τους ενδιαφέροντος, έγινε με κριτήριο την σχετικά σταθερή ομοιομορφία που τους χαρακτηρίζει σε σχέση με άλλες πιο σύνθετες κατηγορίες κακοήθων νεοπλασμάτων που προσβάλλουν άλλα συμπαγή όργανα. Ακολουθούμε με τον τρόπο αυτό μια ιεράρχηση των πολυάριθμων καρκινικών τύπων, από τους σχετικά πιο απλούς στους πιο σύνθετους, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για περεταίρω εμπλουτισμό του λογισμικού προϊόντος σε δεύτερη φάση.
Η εφαρμογή θα βοηθήσει στο έργο των Παθολογοανατόμων σε πολλά επίπεδα. Επιβοηθητικά στο να περιορίσει τον χρόνο της ενασχόλησής τους, ενισχύοντας την παραγωγικότητά τους. Να εντοπίσει προβληματικές περιοχές και να οδηγήσει του ιατρούς να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε αυτές. Να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη γνώμη ιδίως σε νεαρούς επιστήμονες.
Στον περιορισμό ανθρώπινων λαθών που μπορεί να οδηγήσουν σε μη επαρκείς και αναποτελεσματικές θεραπείες με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.
Στην εκπαιδευτική διαδικασία τόσο φοιτητών όσο και ειδικευομένων ιατρών η εφαρμογή φιλοδοξεί να συνδράμει στη αποτελεσματικότερη εξάσκηση τους.
Η ρουτίνα των εξειδικευμένων ιατρών στα εργαστήρια δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει τα τελευταία τουλάχιστον πενήντα χρόνια. Ο παθολογοανατόμος παρατηρεί το πλακίδιο στο μικροσκόπιο. Ακόμα και όταν η εικόνα που βλέπει μπορεί να ψηφιοποιηθεί, η ‘’αναλογική’’ κουλτούρα των εργαστηρίων καταναλώνει πολύτιμο χρόνο στην αρχειοθέτηση και εύρεση ξανά του φυσικού υλικού όταν χρειαστεί να συμπληρωθεί κάτι στην έκθεση-διάγνωση ή να γίνει επανεκτίμηση ή σύγκριση με νεώτερα παθολογοανατομικά πλακίδια από τον ίδιο ασθενή μετέπειτα. Το προτεινόμενο Έργο φιλοδοξεί να είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού των παθολογοανατομικών εργαστηρίων που σε αντίθεση με άλλα εργαστήρια υστερούν αισθητά στον τομέα αυτό.Πάνω στη βάση της ψηφιοποίησης θα εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους Τ.Ν.. Με τον τρόπο αυτό το ίδιο το αντικείμενο της παθολογοανατομικής εξέτασης θα καταστεί πιο ελκυστικό για νέους ιατρούς που είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον ψηφιακό κόσμο και τις εφαρμογές του.

Η παραπάνω προσέγγιση διαφοροποιεί σημαντικά το όλο εγχείρημα από αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν λάβει χώρα διεθνώς, καθώς αποφεύγει τους σκοπέλους που συναντούν προσπάθειες που χρειάζονται πλήρη ιστορικά των ασθενών για την εξαγωγή διαγνώσεων ή ταυτίζονται με τους φορείς του εξοπλισμού των εργαστηρίων. Αποβλέπει στη δημιουργία ενός συστήματος που θα καταστεί απαραίτητος βοηθός σε φοιτητές, ιατρούς, ερευνητές.

Άλλωστε όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι οι βέλτιστες λύσεις στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, προκύπτουν από τη συνεργασία ανθρώπου – μηχανής. Στα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης λύσης, περιλαμβάνεται το χαμηλό κόστος χρήσης – κτήσης και η ευκολία αξιοποίησής του από κάθε ενδιαφερόμενο.